ΟΙΤΥΛΟ ( ΣΩΤΗΡΑΣ)



Kάτω  από το Οίτυλο της Μάνης, πλάι στη ρίζα βράχου από ερυθρωπό πωρόλιθο, βρίσκεται ο ναός του Σωτήρα, εσωτ διαστασεων 5.50 Χ 4.90μ, με ψηλό τρούλο που έχει χωρισμένα στο μέσον ψηλόστενα παράθυρα. Σταυροειδής, τρουλαίος, δικιόνιος, ελλαδικού τύπου, με δυτική στοά που προστέθηκε αργότερα και είναι τώρα ερειπωμένη. Οι λίγες τοιχογραφίες 15ου αιώνα και μεταγενέστερες. Η κάμαρά της είχε καταπέσει ήδη το 1983 όταν έγιναν τα σχέδια του μνημείου.

Η σωζόμενη παράδοση για το ναό είναι ενδιαφέρουσα. "Τη στοά πρόσθεσε στον προυπάρχοντα ναό η γενάρχης πολλών οικογενειών του Οιτύλου, διασκορπισμένων σε πολλούς τόπους. Οι οικογένειες αυτές προέρχονται από τους εξ εγγονούς της γενάρχου, κόρης Κοντοσταύλου, άρχοντα του χωριού Άκια,κατεστραμμένου σήμερα, που βρισκόταν μεταξύ Δρυάλου και  Μπάμπακα. Κάποιος Μέδικος από το Ναύπλιο, κατέφυγε στη Μάνη, φυλιξενήθηκε από τον Κοντόσταυλο και παντρεύτηκε την κόρη του Ανθή, από την οποία απέκτησε ένα γιο, τον Πέτρο. Ο πενθερός του Μέδικου φθόνησε το γαμπρό του και τον σκότωσε. Η Ανθή με το γιό της κατέφυγε στο Οίτυλο. Εκεί ο Πέτρος παντρεύτηκε μια κοπέλα και απέκτησε έξι γιούς. Η Ανθή πρόσθεσε τη στοά στο ναό του Σωτήρα, και σ΄αυτόν από το 1475 κατά την παράδοση, συγκεντρώνονται οι οικογένειες των απογόνων του Πέτρου , κάθε Χριστούγεννα, ξεχνούν για λίγο τις διχόνοιες τους, συνεορτάζουν και συνευωχούνται στο κοινοτικό κατάστημα. Κάθε χρόνο διαδοχικά διοργανώνει την εορτή μία οικογένεια. "
ΜΑΝΗ ΚΑΙ ΛΑΚΩΝΙΑ, ΔΡΑΝΔΑΚΗ
-------------------------------------------

ΟΙΤΥΛΟ, ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
Κάτω από το Δ τείχος του Οιτύλου. στη Α πλευρά της ρεματιάς που βλέπει τη θάλασσα και λίγο πιο κάτω από την κεντρική εκκλησία της Κοίμησης. Με αρχιτεκτονική βυζαντινής εποχής που θυμίζει Αγήτρια Κούνου, έχει εντοιχισμένα εσωτερικά και εξωτερικά αρχαία μάρμαρα και δωρικούς κίονες , πράγμα που προδίδει την προύπαρξη αρχαίου ναού στην ίδια θέση. Είναι ασβεστωμένη εσωερικά και εξωτερικά. Το νέο κτίσμα είναι τουν 13ου αιώνα . Ανήκε μονο στους Κακξασαγκιάνους αρχικά, αλλά η "Κυρούλα" των Μεδίκων του Οιτύλου κατόρθωσε να της επιτρέψουν να ανακαινίσει με δαπάνης της την εκκλησία κι έτσι να έχει και η οικογένειά της δικαιώματα. Είναι δηλαδή η πρώτη εκκλησία που λειτουργιόνταν οι Μέδικοι μέσα στο Οίτυλο.
ΠΗΓΗ : ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ/ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΣΣΗΣ

------------------------------
Εργασίες στερέωσης - αποκατάστασης έγιναν στον υστεροβυζαντινό ναό του Σωτήρα στο Οίτυλο , που είναι γνωστός από τη δημοσίευση του καθηγητή Δρανδάκη. Ο ναός, κτισμένος πλάι στη ρίζα του βράχου, είναι δικιόνιος σταυροειδής εγγεγραμμένος με τρούλο, με δυτική στοά που προστέθηκε αργότερα και είναι τώρα ερειπωμένη. Οι εργασίες εκτελέσθηκαν σύμφωνα με στατική και αρχιτεκτονική μελέτη που συντάχθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτσμού με δαπάνη από τις πιστώσεις των Δημοσίων Επενδύσεων. Το έργο της αποκατάστασης του μνημείου έδειξε ότι πρόκειται για ένα ξεχωριστό αρχιτεκτόνημα με επιμελημένη τοιχοδομία και πρωτότυπα μορφολογικά χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα εντυπωσιακός είναι ο ραδινός οκτάπλευρος τρούλος, ο οποίος έχει στενόμακρα παράθυρα χωρισμένα κατά το μέσον με λαξευτό οριζόντιο λίθο με τόξα πλαισιωμένα από κεραμοπλαστικά κοσμήματα ιχθυάκανθας και φέρει στις γωνίες ψευδοκιονίσκους που υποβαστάζουν υδρορρόες με διακοσμημένες προσόψεις. Στο εσωτερικό του ναού, μετά από δοκιμαστικές διερευνήσεις κάτω από τα νεότερα επιχρίσματα αναγνωρίσθηκαν στρώματα τοιχογραφιών διαφόρων εποχών, από τις οποίες οι παλαιότερες χρονολογούνται στο 13ο αιώνα και οι μεταγενέστερες στο 15ο, 18ο και 19ο αιώνα. Εξωτερικά, τη δυτική πρόσοψη του ναού καλύπτουν φθαρμένες τοιχογραφίες βυζαντινών χρόνων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η παράσταση των κτητόρων-δωρητών, μια πολυσήμαντη μαρτυρία για την κοινωνία, την προσωπογραφία και την ενδυματολογία της Μάνης κατά τους παλαιολόγειους χρόνους.






































ΣΩΤΗΡΑΣ ΣΤΟ ΟΙΤΥΛΟ (Batsinilas Vitilo Mani Lakonia Greece)










Δεν υπάρχουν σχόλια: