ΚΟΙΤΑ (ΣΕΡΓΙΟΣ & ΒΑΚΧΟΣ)


Σε μικρή απόσταση από την Κοίτα βρίσκεται μια εκκλησία του 12ου αιώνα και λέγεται πως είναι από τις τελειότερες στη Μάνη. Τέσσερις κολώνες στηρίζουν το θόλο. Ο ναός είναι αγιογραφημένος και η εκκλησία είναι αφιερωμένη στους Αγίους Σέργιο και Βάκχο. Η εκκλησία ονομάζεται και «Τουρλωτή».
Βρίσκεται βόρεια του χωριού Κοίτα. Είναι σταυροειδής ναός με τρούλο του 12ου αιώνα. Ο εξωτερικός διάκοσμος και οι τοιχογραφίες μέσα στο ναό εντυπωσιάζουν.


Μια σκαλιστή σε μαρμάρινο γκωνάρι επιγραφή στο εσωτερικό αποκαλύπτει ότι είναι αφιερωμένη στους άγιους Σέργιο και Βάκχο (πρακτικά μόνο εξειδικευμένος μπορεί να διαβάσει την επιγραφή. Τόσο πολύ είναι συγκεχυμένα έτσι ώστε μερικές φορές διαβάζοντας νομίζεις ότι ο ναός ονομάζεται Άγιος Γεώργιος) και γράφει ότι δωρήθηκε ο ναός από Marassiotes συζύγους, που απλά σημαίνει "άνθρωποι του Maras» (περιοχή της Ανατολικής Κιλικίας) από την οποίαν κατήγοντο και οι δύο άγιοι.Δηλαδή στην περιοχή των Καλλονιών τον 12ον αιώνα κατοικούσαν πρόσφυγες Μαρασλιώτες από τον Ευφράτη ποταμό. Όταν οι Άραβες κατέλαβαν την Συρία, ο πληθυσμός μετακόμισε βόρεια συνεχίζοντας να κάνει επιδρομές στα εδάφη που ελέγχονται από τους Άραβες. Ιουστινιανός Β (685-695, πρώτος όρος) .Έκανε μια συνθήκη με το χαλίφη με την οποία ανέλαβε την υποχρέωση να μεταφέρει τον πληθυσμό. Προφανώς κάποιοι έφτασαν μέχρι τα μέρη μας. Είναι η μοναδική εκκλησία στον Ελλαδικό χώρο που είναι αφιερωμένη στους Αγίους Σέργιο και Βάκχο. Ο μακαρίτης πλέον καθηγητής της Βυζαντινολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Δρανδάκης,που ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με επιμέλεια με τις βυζαντινές εκκλησίες της Μάνης (TO 1964 η εργασία που κατέθεσε στο ΕΚΠΑ γιά υφηγησία ήταν-Η αγιογραφία στις Βυζαντινές εκκλησίες της μέσα Μάνης-) γράφει.Η εντυπωσιακή στην εξωτερική της όψη εκκλησία των Άγιων Σέργιου και Βάκχου , είναι βυζαντινός ναός, τρουλαίος, σταυροειδής, τετράγωνος, απλός τετρακιόνιος χωρίς νάρθηκα, με οκταγωνικούς κίονες που στηρίζουν το ψηλό τρούλο.Θαυμασμό προκαλεί το σκαλιστό μαρμάρινο υπέρθυρο και η κτητορική επιγραφή σε μάρμαρο.Ο ναός των Αγίων Σεργίου και Βάκχου χρονολογήθηκε από τον Megaw στο β' μισό του 12ου αι. και πιο πρόσφατα από τον Χαρ. Μπούρα στο α' τέταρτο του 12ου αι. Τα γλυπτά, τα σύγχρονα με την ανέγερση του ναού, νομίζω πώς συμφωνούν με τη δεύτερη χρονολόγηση. Το ναό των Αγίων Σεργίου και Βάκχου έχει συντηρήσει η κεντρική Υπηρεσία Αναστηλώσεως1. 1. Αν ζητούσα χρήματα από την Υπηρεσία Αναστηλώσεως για την επισκευή του ναού. θεωρούσα την έγκριση της αιτήσεως απίθανη. Το μνημείο όμως έπρεπε ν' αναστηλωθεί. Γι’ αυτό προχώρησα σε τέχνασμα. Σε αναφορά μου προς τη Δ/νση Αναστηλώσεως έπλεξα εγκώμιο της ομορφιάς του ναού, διεκτραγωδώντας τη θλιβερή κατάσταση διατηρήσεώς του με την παράκληση να γίνη η αναστήλωσή του. Πράγματι την εργασία ανέλαβεν ο τότε υποδιευθυντής Αναστηλώσεως. Σε καλή κατάσταση είναι και η αγιογραφία της Πλατυτέρας. Ο ναός είναι ένα συμπαγές κόσμημα της βυζαντινής αρχιτεκτονικής της Μέσα Μάνης.Είναι αποδεκτό ότι είναι ο καλύτερα διατηρημένος βυζαντινός ναός της Μέσα Μάνης( ίσως και ο ωραιότερος) και μάλλον είναι κοντά στην αρχική του δόξα. Πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από το εκκλησιαστικό συμβούλιο του ενοριακού ναού του Αγίου Πέτρου της Κοίτας,στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται εκκλησιαστικά η Τουρλωτή,να πανηγυρίζει στις 7 Οκτωβρίου. Ημέρα της εορτής των Αγίων Σέργιου και Βάκχου. Είναι η μοναδική εκκλησία αυτών των αγίων στην Ελλάδα.

Βιογραφία

Εορτάζουν στις 7 Οκτωβρίου εκάστου έτους.

Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος υπηρετούσαν στις στρατιωτικές τάξεις του αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Τους διέκρινε μεγάλη ανδρεία στα πεδία των μαχών, αλλά και σωφροσύνη στην καθημερινή τους ζωή. Γι' αυτό και ο αυτοκράτορας τους απένειμε τα αξιώματα του πριμικηρίου της σχολής των Kεντηλίων και του σεκουνδουκηρίου, αντίστοιχα

Όταν έμαθε ότι οι δύο επίλεκτοι στρατιώτες του ήταν χριστιανοί, δεν ήθελε με κανένα τρόπο να το πιστέψει. Για να πεισθεί λοιπόν χειροπιαστά, οργάνωσε τελετές με θυσίες σε ειδωλολατρικό ναό και κάλεσε να παραστούν σ' αυτές οι Σέργιος και Βάκχος. Οι δύο χριστιανοί στρατιώτες αρνήθηκαν και ομολόγησαν το Χριστό με θαρραλέο φρόνημα. Εξοργισμένος τότε ο αυτοκράτορας, διέταξε και τους αφαίρεσαν τα διάσημα των αξιωμάτων τους. Έπειτα, αφού τους ενέπαιξαν και τους διαπόμπευσαν με διάφορους τρόπους, τους έστειλαν σε ένα σκληρό δούκα της Ανατολής, τον Αντίοχο. Αυτός με πρωτοφανή ωμότητα μαστίγωσε μέχρι θανάτου το Βάκχο. Στο δε Σέργιο, επειδή κάποτε τον είχε ευεργετήσει, πρότεινε, αφού αρνηθεί το Χριστό, να του χαρίσει τη ζωή. Η γενναία απάντηση του Σεργίου ήταν τα λόγια του Απ. Παύλου «Ἐμοὶ τὸ ζῆν Χριστὸς καὶ τὸ ἀποθανεὶν κέρδος» (προς Φιλιππησίους, α' 21). Σε μένα, είπε ο Σέργιος, ζωή είναι ο Χριστός. Αλλά και το να πεθάνω είναι κέρδος, διότι έτσι θα ενωθώ πλήρως με το Χριστό. Τότε, ο Αντίοχος αμέσως έδωσε διαταγή και τον αποκεφάλισαν.

Το 547 μ.Χ. ο Αυτοκράτορας Ιουστινιανός ανήγειρε στην Κωνσταντινούπολη λαμπρό ναό προς τιμήν των Αγίων Μαρτύρων Σεργίου και Βάκχου, τον επονομαζόμενο «Μικρή Αγία Σοφία», όπου και κατέθεσε τα Ιερά Λείψανά τους.

httpa//www.saint.gr/2692/saint.aspx:::http://www.saint.gr/2692/saint.aspx


ΒΙΝΤΕΟ  ΝΑΟΥ  https://www.youtube.com/watch?v=xaCQDFHgRss















































Δεν υπάρχουν σχόλια: