ΑΡΕΟΠΟΛΗ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)


Εμβληματικό μνημείο όχι μόνο για την Αρεόπολη αλλά για όλη τη Μάνη είναι ο ωραίος μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών, κτίσμα της οικογένειας των Μαυρομιχαλαίων, που δεσπόζει στο κέντρο της πόλης, στην ιστορική πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821. Εδώ την ημέρα αυτή οι πρόκριτοι της Μάνης υπό την ηγεσία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη κήρυξαν την επανάσταση μετά τη δοξολογία, υψώνοντας το λάβαρο του αγώνα εναντίον των Οθωμανών κατακτητών.
Ο ναός κτίστηκε στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, στα τέλη του 18ου αιώνα. Είναι μεγάλος, μονόχωρος, θολοσκεπής, με σταυροειδώς διατεταγμένες καμάρες. Είναι κτισμένος με καλά κατεργασμένους λίθους και ξεχωρίζει για το εντυπωσιακό αλλά και κομψό, πενταώροφο κωδωνοστάσιό του, που είναι ορατό από μακριά, και, όπως μας πληροφορεί η εντοιχισμένη επιγραφή, προστέθηκε το 1836. Ο δεκάπλευρος τρούλος του ναού και η πεντάπλευρη αψίδα του ιερού διακοσμούνται εξωτερικά με μικρούς μαρμάρινους κίονες και μαρμάρινα τόξα με ανάγλυφα στοιχεία, ενώ ανάγλυφα είναι και τα θυρώματα και τα πλαίσια των παραθύρων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λιθανάγλυφα που διακοσμούν την πύλη του ναού και την αψίδα του ιερού, αντιπροσωπευτικά έργα λαϊκής τεχνοτροπίας του τέλους του 18ου αιώνα. Οι ανάγλυφες παραστάσεις επάνω από την είσοδο χρονολογούνται στο έτος 1798 και απεικονίζουν τους Ταξιάρχες Γαβριήλ και Μιχαήλ, και έφιππους τους αγίους Γεώργιο και Θεόδωρο, μορφές που σχετίζονται σαφώς με τον πολεμικό χαρακτήρα των κτητόρων. Η διακόσμηση της αψίδας αποτελείται από μια εξαίρετη σειρά μικρών αναγλύφων που απεικονίζουν τον ζωδιακό κύκλο. Στο εσωτερικό του ναού ξεχωρίζει το γλυπτό τέμπλο.
Ο ναός πανηγυρίζει στις 8 Νοεμβρίου, ενώ είναι και το επίκεντρο του εορτασμού της κήρυξης της επανάστασης, στις 17 Μαρτίου.
Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
 ---------------------------------------------------------------------------         
Οι Ταξιάρχες, η μητρόπολη της Αρεόπολης, βρίσκεται στην ιστορική Πλατεία της 17ης Μαρτίου 1821, και διαθέτει σημαντικό γλυπτό τέμπλο και εξαίρετο λιθανάγλυφο διάκοσμο. Το εντυπωσιακό πολυώροφο καμπαναριό της του 1836 αποτελεί σήμα όλης της πόλης.
Η εκκλησία είναι χτισμένη με καλά κατεργασμένους λίθους, είναι σταυροειδής με δεκάπλευρο τρούλο και δεκάπλευρη αψίδα. Είναι μονόχωρος ναός με τρούλο του 18ου αιώνα, του οποίου εξωτερικά η αψίδα του Ιερού, που είναι πεντάπλευρη, έχει διακοσμηθεί με ανάγλυφες παραστάσεις του ζωδιακού κύκλου.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα λαϊκά λιθανάγλυφα της πύλης. Η πύλη χρονολογείται στα τέλη του 18ου αι. καθώς συνάγεται από σωζόμενη επιγραφή 1798 : ΟΧΤΒ 19.
Ο Ταξιάρχης στην Αρεόπολη έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο.
Στις 17 Μαρτίου του 1821 στην Αρεόπολη συγκεντρώθηκαν οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, που είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών. Εκεί μετά τη δοξολογία, μπροστά στον Ιερό Ναό των Ταξιαρχών, ύψωσαν το λάβαρο του Αγώνα, δηλαδή τη Μανιάτικη Σημαία. Η σημαία ήταν λευκή, με μπλε σταυρό στη μέση. Στη πάνω πλευρά έγραφε «ΝΙΚΗ Η’ ΘΑΝΑΤΟΣ» και στη κάτω το ένδοξο «ΤΑΝ ‘Η ΕΠΙ ΤΑΣ».
Το εσωτερικό του Ι.Ν των Ταξιαρχών διακοσμημένο με κατανυκτικές τοιχογραφιες. Ολόκληρη η Εκκλησία είναι προσεγμένη και στολισμένη με σκαλιστά έπιπλα και άλλα εκκλησιαστικά σκεύη (θρόνο, καθίσματα και τέμπλο).

 ΒΙΝΤΕΟ https://www.youtube.com/watch?v=cZtDVxaz4pg 


Γενική άποψη του καθολικού - Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Αρεόπολη, Ιερός Ναός Ταξιαρχών (φώτο από : Όμορφη Μάνη)
Οι ανάγλυφες παραστάσεις επάνω από την είσοδο του Ταξιάρχη στην Αρεόπολη, χρονολογούνται στο έτος 1798 και απεικονίζουν τους Ταξιάρχες Γαβριήλ και Μιχαήλ.
Άποψη του ξυλόγλυπτου τέμπλου του ναού - Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
ΑΡΕΟΠΟΛΗ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)
ΑΡΕΟΠΟΛΗ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)
ΑΡΕΟΠΟΛΗ (ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ)

Λεπτομέρειες από το μαρμάρινο διάκοσμο του ναού - Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Λεπτομέρειες από το μαρμάρινο διάκοσμο του ναού - Αρχείο ΙΑΑ - © Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών








































Από το καμπαναριό του Ταξιάρχη στην Αρεόπολη

Από το καμπαναριό του Ταξιάρχη στην Αρεόπολη

1 σχόλιο:

GEORGE GIAXOGLOU είπε...

Συγχαρητήρια για την μεθοδική καταγραφή.