ΑΝΩ ΠΟΥΛΑ (ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΟΣ)

Οι Άγιοι Θεόδωροι και ο Άγιος Γεώργιος κτισμένοι στην Ανατολική άκρη του γκρεμού της Ανω Πούλας . Στο οροπέδιο και ανάμεσα στους κυρίαρχους ασπαλαθριούς, ερείπια κτιρίων, λιθοσωροί παλιών κτισμάτων, αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη και εκκλησίες μαρτυρούν την πολυκύμαντη ζωή του οχυρωμένου χώρου. Κοντά στην βορειοδυτική είσοδο του πλατώματος οι ναοί των Αγίων Θεοδώρων και του Άη Γιώργη στέκουν ακόμη ως φρουροί των μυστικών της αινιγματικής Άνω Πούλας.
Οι βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου (η μικρότερη) και των Αγίων Θεοδώρων (η μεγαλύτερη) στην ανατολική άκρη του κάστρου της Ανω Πούλας. Οι αγιογραφίες τους είναι διαφορετικών περιόδων (από τον 11ο - 14ο αιώνα). Οι εκκλησίες είναι δυστυχώς πλήρως εγκαταλελειμμένες και ημικατεστραμμένες εσωτερικά. Για να φθάσουμε σε αυτές ακολουθούμε το μονοπάτι για την είσοδο στο Κάστρο (από την εκκλησία του Αι-Νικήτα μετά το νεκροταφείο της Κιππούλας) και μετάκινούμαστε βόρεια κατά μήκος της ανατολικής πλευράς. Επειδή τα μονοπάτια έχουν κλείσει και υπάρχουν συνεχώς λιθοσωροί η πρόσβαση είναι κουραστική και δύσκολη, αν και η απόσταση δεν είναι μεγάλη (περίπου 600μ. από την είσοδο).

Η κατάσταση του ναού των Αγ.Θεοδώρων στην Άνω Πούλα βρίσκεται (2014) ένα στάδιο πριν την κατάρρευση. Παρ όλα αυτά ο ναός διατηρήθηκε γιατί βρισκόταν στον κύριο πυρήνα κατοίκησης του οικισμού δίπλα στη βόρεια πύλη του Κάστρου και διότι δίπλα του υπήρχε μέχρι και τις αρχές του περασμένου αίώνα μοναστήρι.
httpa//www.academia.edu/14068656/ByzantinebManiatbEpigraphyb13thb-b14thbc:::http://www.academia.edu/14068656/Byzantine_Maniat_Epigraphy_13th_-_14th_c


Οι Άγιοι Θεόδωροι και Αγ. Γεώργιος, (πανέμορφες Βυζαντινές εκκλησίες του 11ου –12ου αιώνα που βαριά τραυματισμένες από την αδιαφορία των υπευθύνων του Κράτους) αγναντεύουν όλη τη Δυτική Μάνη από το Αλμυρό και τη Βέργα μέχρι την αρμενόπετρα και το Ταίναρο και ακόμα πιο μακριά ,την Κρήτη.
 http://www.mani.org.gr/kippoula/axiotheata/ax.htm
Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ  ΤΩΝ ΑΓ.ΘΕΟΔΩΡΩΝ




Άνω Πούλα, Αγιος Γεώργιος αριστερά & Αγιος Θεόδωρος δεξιά

Άνω Πούλα, Αγιος Γεώργιος αριστερά & Αγιος Θεόδωρος δεξιά
Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος αριστερά
Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος




ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΠΟΥΛΑ
Η αψίδα (δεξιά στην εικόνα) του ναού των Αγίων Θεοδώρων Άνω Πούλας. Αριστερά (νότια) ο ναός του Αγίου Γεωργίου με τον σχηματισμένο από μάρμαρο σταυρό πάνω από το ημικύλινδρο της αψίδας. Η κατάσταση του ναού των Αγ.Θεοδώρων στην Άνω Πούλα βρίσκεται (2014) ένα στάδιο πριν την κατάρρευση. Παρ όλα αυτά ο ναός διατηρήθηκε γιατί βρισκόταν στον κύριο πυρήνα κατοίκησης του οικισμού δίπλα στη βόρεια πύλη του Κάστρου και διότι δίπλα του υπήρχε μέχρι και τις αρχές του περασμένου αίώνα μοναστήρι.
http://www.academia.edu/14068656/Byzantine_Maniat_Epigraphy_13th_-_14th_c






Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος, το ιερό

Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος


Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος, τοιχογραφία με τη Βαϊφόρο
Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος, λεπτομέρεια από τη Βαϊφόρο




Λεπτομέρεια τοιχογραφίας του 13ου αιώνα (γαιδουράκι από την Γέννηση)

ΑΝΩ ΠΟΥΛΑ ΑΓ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ, ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ
Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος, τοιχογραφία της Γέννησης


Ανώνυμοι άγιοι σε τοιχογραφία του 11ου αιώνα.
Ανώνυμοι άγιοι σε τοιχογραφία του 11ου αιώνα.
Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος, τοιχογραφία Αγ.Θεόδωρου στρατηλάτη









Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος, τοιχογραφία Παναγίας με το Χριστό




Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος, τοιχογραφία με το μπάνιο της Γέννησης
Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος, τοιχογραφία της Γέννησης


Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος, τοιχογραφία με το μπάνιο της Γέννησης


Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος, το ιερό
Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος, το ιερό














Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος, το ιερό
Άνω Πούλα,  Αγιος Θεόδωρος, η κάτοψη



ΑΝΩ ΠΟΥΛΑ, ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ
Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΓΡΑΦΗΣ


3 σχόλια:

Makis είπε...

Μπράβο Πέτρο Αθανασάκο για τη φροντίδα σου στις εκκλησιές της Μάνης! Αν θέλει κάποιος να βοηθήσει οικονομικά στην αποκατάσταση του στολιδιού αυτή της Άνω Πούλας, ξέρεις που πρέπει να απευθυνθεί;

Πέτρος Αθανασάκος είπε...

Καλησπέρα και χρόνια πολλά, σας ευχαριστώ θερμά αν και δεν έχω κάνει κάτι για την φροντίδα των ναών. Για την αποκατάσταση τους ο μόνος υπεύθυνος οργανισμός είναι η Ε΄ Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Σπάρτης. Κανείς άλλος δεν μπορεί να ακουμπήσει ούτε χαλικάκι από αυτά τα μνημεία, όσα χρήματά και αν θέλει να διαθέσει για αυτό τον σκοπό. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που υπάρχει αυτή η εγκατάλειψη πολλών ναών στη Μάνη.

Ανώνυμος είπε...

Γεια σου Πέτρο Αθανασάκο. Σας ευχαριστώ πολύ για όλη τη δουλειά σας στη Μάνη. Τι λέει η αποκατάσταση της επιγραφής;