ΕΞΩΧΩΡΙ (ΜΟΝΗ ΒΑΪΔΕΝΙΤΣΑΣ)

Μεταξύ των βουνοκορφών της «Μαυροβούνας» και του «Ταξιάρχη» του Ταϋγέτου, στην ανατολική πλευρά μιας ρεματιάς βρίσκεται το Μοναστήρι της Παναγίας της Βαϊδενίτσας ή Βοϊδενίτσας. Η πρόσβαση γίνεται είτε από τη Σαϊδώνα, είτε από το Εξωχώρι, περίπου στη μέση της απόστασης των δύο χωριών.
Η ονομασία μάλλον προέρχεται από τη σλάβικη λέξη «Βόδα» που σημαίνει νερό ή «βοδονίτσα» που σημαίνει μύλος, νερόμυλος. Άλλωστε κοντά στο Μοναστήρι βρίσκονται έξη παμπάλαιοι νερόμυλοι που εξυπηρετούσαν τα χωριά της περιοχής μέχρι τη περίοδο του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.
Το συγκρότημα ήταν περιφραγμένο από μαντρότοιχο για την απόκρουση επιδρομέων. Η χρονολόγηση της ανέγερσής του δεν έχει γίνει. Πιθανόν να κτίσθηκε για άμυνα και φύλαξη των χωριών της Καρδαμύλης και της Ανδρούβιστας από τυχόν επιδρομές Τούρκων, από τη πλευρά της Σπάρτης μέσω του δάσους της Βασιλικής.
Τα Μοναστήρια της Βαϊδενίτσας, του Σαμουήλ και ο πολεμόπυργος του καπετάν Κιτρινιάρη, πάνω στο ξερόβραχο της «κουδούνας», πράγματι αποτελούν ένα ισχυρό οχυρό τρίγωνο άμυνας.
Η εκκλησία βρίσκεται εκτός περιβόλου και πρέπει να είναι νεώτερη. Πιθανόν εντός περιβόλου να υπήρχε παλαιότερη. Δεν είναι τοιχογραφημένη, αλλά διατηρεί αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Στην πέτρινη παραστάδα της αριστερής πλευράς της εισόδου διακρίνουμε επιγραφή με χαραγμένο σταυρό και χρονολογία 1807.
Παλιότερα υπήρξε καταφύγιο κλεφταρματωλών ενώ σ’ αυτό κατέφυγε ο αντιοθωνικός κήρυκας Παπουλάκης που αναστάτωσε τη περιοχή με τα κηρύγματά του και συνελήφθη το 1852.
Σ’ αυτό φιλοξενήθηκαν κατά τη κατοχή Κύπριοι και Άγγλοι στρατιώτες και αυτό αποτέλεσε την αιτία επιδρομής των Ιταλών το 1942, με αποτέλεσμα να πυρποληθούν τα περισσότερα κτίρια του Μοναστηριού.
Σήμερα διασώζεται πολεμόπυργος, με θολωτή στέγη και πολεμίστρες ενώ υπάρχει ορατότητα με το πύργο του καπετάν Κιτρινιάρη, χαμηλότερα στη πλαγιά.
Παλιότερα και μέχρι τον Μεσοπόλεμο υπήρχαν καλόγεροι στο Μοναστήρι, που αποτελούσε μετόχι του Μεγάλου Σπηλαίου.
Το ερειπωμένο Μοναστήρι στέκεται περήφανο ανάμεσα στις καρυδιές και στις κερασιές της πανέμορφης ρεματιάς, ενώ το λιγοστό νερό από την υπερχείλιση της κοντινής δεξαμενής κυλάει ανάμεσα στα βράχια και σε ορισμένα σημεία σχηματίζει μικρές λιμνούλες.
Εκεί κατά καιρούς βρίσκονται και καβούρια, που στο καύκαλό τους λέγεται ότι διακρίνεται το γράμμα «Β». Ο επισκέπτης δροσίζεται από στάλες νερού που αναβλύζουν από τα τοιχώματα της πλούσιας σε βλάστηση ρεματιάς, η οποία φιλοξενεί τη πανίδα και ορνιθοπανίδα της περιοχής.
Από εδώ αρχίζει το Φαράγγι της Νούπαντης το οποίο καταλήγει στη παραλία «του Φονέα», ανατολικά της Καρδαμύλης.
Στις 8 Σεπτεμβρίου, εορτή των γενεθλίων της Παναγίας, εορτάζεται η ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στο περίβολο του Μοναστηριού, από τους προσκυνητές των κοντινών χωριών.
Αναλυτικά στοιχεία για το Μοναστήρι, την εκκλησία και τους θρύλους, βρίσκονται στο βιβλίο του αείμνηστου Γιάννη Π. Ταβουλαρέα «ΣΑΜΟΗΛΙ – ΒΑΪΔΕΝΙΤΣΑ», Καλαμάτα 1970, από το οποίο αντλήθηκαν πολλά στοιχεία για το παραπάνω κείμενο.
https://www.youtube.com/watch?v=6nE39851EDg


  «Χαρακτηρίζουμε το καθολικό και τα κτίσματα της Ι.Μ. Βαϊδενίτσας που βρίσκεται στην περιοχή και εκτός ορίων οικισμού της κοιν. Σαϊδόνας της επ. Καλαμάτας του Ν. Μεσσηνίας και ορίζουμε ζώνη προστασίας 100μ. περιμετρικά του περιβόλου και των κτισμάτων της μονής. Η Μονή Βαϊδενίτσας, διαλελυμένη σήμερα, βρίσκεται στο φαράγγι του Φονέα κοντά στην κοινότητα Σαϊδόνας. Το καθολικό της είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Θεοτόκου και είναι σε σχήμα ελευθέρου σταυρού. Το δάπεδο είναι λιθόστρωτο. Κατά τόπους σώζονται ίχνη τοιχογραφικού διακόσμου. Στη Δυτική πλευρά του συγκροτήματος υψώνεται ο Πύργος. Σε επαφή με τον Πύργο βρίσκεται μικρό ισόγειο θολοσκέπαστο κτίσμα. Το σύνολο των κτισμάτων της Μονής μπορεί να χρονολογηθεί στους μεταβυζαντινούς χρόνους.» ΥΑ ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Β1/Φ30/ΚΗΡ/37291/1123/7-11-1997 - ΦΕΚ 1094/Β/10-12-1997

Ευχαριστούμε το blog ΕΠΙΔΕΞΙΟΣ ΨΑΛΤΗΣ http://beneas13.blogspot.gr/2016/03/blog-post_10.html
για τις φωτογραφικό υλικό που μας παρείχε




























..πέτρινη παραστάδα . Στο Μοναστήρι της Παναγίας της Βαϊδενίτσας, ΒΔ της Μάνης στην ορεινή Σαϊδόνα, και πανηγυρίζη κάθε χρόνο στις 8 του Σεπτέμβρη στην εορτή των γενεθλίων της θεοτόκου. ......στο παλιό εκκλησάκι που κατεδαφίσθει για να γίνει η νέα εκκλησία. Στην αριστερή πλευρά της εισόδου της εκκλησίας και στην πέτρινη αυτή παραστάδα έχει χαραγμένο Σταυρόν και με χρονολογίαν ''1807 ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΝΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ''. απο το βιβλίο ''ΣΑΜΟΗΛΙ-ΒΑΪΔΕΝΙΤΣΑ'' έτος 1970 τα δύο ιστορικά Μοναστήρια στή Σαϊδόνα, του αειμνήστου μπαρμπα- Γιάννη Π. Ταβουλαρέα. φόρο τιμής ( ο εγγονός του Γιάννης Σπ. Ταβουλαρέας)









ΕΞΩΧΩΡΙ (ΜΟΝΗ ΒΑΊ΄ΔΕΝΙΤΣΑΣ)
Σε άριστη κατάσταση διατηρείται ο σταυροειδής δικιόνιος ναός με τον οκταγωνικό του τρούλο. Αφιερωμένος στο Γενέσιον της Θεοτόκου.
Μονή Βαϊδενίτσας. Είναι χτισμένη τον 18ο αιώνα σε υψόμεετρο 770 μ. στο φαράγγι του Φονέα.













































Δεν υπάρχουν σχόλια: