ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ (ΑΓ.ΠΕΤΡΟΣ)


ΠΑΛΙΟΧΩΡΑ ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
Στο νεκροταφείο της Παλιόχωρας σώζονται τα ερείπια του Αγίου Πέτρου, άστεγου σήμερα μονοκάμαρου ναού διαστάσεων 10.10 Χ 3.93μ. κτισμένου με συλλεκτές πέτρες μέτριων διαστάσεων που συνδέονται με ασβεστοκονίαμα. Ο ναός είναι πιθανόν του 10ου αιώνα. Αργότερα προστέθηκε νότια του ναού στενό μεγαλιθικό παρεκκλήσι. 
Πάνω σε τοιχογραφία διαβάζεται η χρονολογία ζμ= 1532 ανέγερσης του νέου τοίχου. Νεώτερο είναι το κτιστό τέμπλο. Ανασκαφή έδειξε ότι το κτίσμα ήταν τρίκλιτο με μεγάλη ημικυκλική αψίδα. Η αψίδα του Αγίου Πέτρου είχε δίλοβο παράθυρο. Σώθηκαν υπολείμματα τοιχογραφιών του 10ου και 13ου αιώνα και παλαιοτέρων που είναι δύσκολο να χρονολογηθούν. Οι τοιχογραφίες του 10ου αιώνα πρέπει να ανήκουν στον ίδιο αιώνα με εκείνες του Αγίου Παντελεήμονα Μπουλαριών (991 / 992), αλλά όχι στο τέλος του όπως εκείνες αλλά γύρω στα μέσα του.
Ν.ΔΑΝΔΡΑΚΗΣ









































































ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ, ΚΑΤΟΨΗ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ, ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ (ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ)

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ, ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ (ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ)

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ, ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ, ΠΡΩΤΟ ΣΤΡΩΜΑ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΩΝ

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ, ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
(φωτο απο ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ Κυριάκου Κάσση)

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ, ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ
(φωτο απο ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ Κυριάκου Κάσση)

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ (ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΦ.ΗΛΙΑ)

ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑ, ΕΡΕΙΠΙΑ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ
Στο νεκροταφείο της Παλιόχωρας (μικρός οικισμός μεταξύ Δρύαλου κ Μπρίκι) σώζονται τα ερείπια του Αγίου Πέτρου, άστεγου σήμερα μονοκάμαρου ναού διαστάσεων 10.10 Χ 3.93μ. κτισμένου με συλλεκτές πέτρες μέτριων διαστάσεων που συνδέονται με ασβεστοκονίαμα. Αργότερα προστέθηκε προς Νότον στενό μεγαλιθικό παρεκκλήσι. Πάνω σε τοιχογραφία διαβάζεται η χρονολογία ζμ= 1532 ανέγερσης του τοίχου. Νεώτερο είναι το κτιστό τέμπλο.
Ανασκαφή έδειξε ότι το κτίσμα ήταν τρίκλιτο με μεγάλη ημικυκλική αψίδα. Η αψίδα του Αγίου Πέτρου είχε δίλοβο παράθυρο. Στον Άγιο Πέτρο της Παλιόχωρας σώθηκαν υπολείμματα τοιχογραφιών του 10ου και 13ου αιώνα και παλαιοτέρων που είναι δύσκολο να χρονολογηθούν. Οι τοιχογραφίες του 10ου αιώνα πρέπει να ανήκουν στον ίδιο αιώνα με εκείνες του Αγίου Παντελεήμονα Μπουλαριών (991 / 992), αλλά όχι στο τέλος του όπως εκείνες αλλά γύρω στα μέσα του.
Ν.ΔΑΝΔΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: